Heeg

 

Heeg

Heeg telt iets meer dan tweeduizend inwoners. Tot Heeg wordt ook buurdorp Osingahuizen gerekend. De dorpen vormen samen een buurtschap. Heeg is dankzij de gunstige ligging aan het Heegermeer een levendig dorp. Ieder jaar varen hier duizenden boten voorbij. Heeg ligt namelijk aan de vaarroute die het Friese merengebied verbindt met het IJsselmeer.

Geschiedenis

Heeg is van oudsher een vissersdorp dat ontstond op een knooppunt van waterwegen. Vanuit Heeg, en buurdorp Gaastmeer, Foto van vroeger2werd paling naar Engeland verscheept. Heeger palingvissers hadden lange tijd hun eigen ligplaats op de Theems, bij de Tower Bridge, in Londen. In het wapen van Heeg staat niet voor niets een paling afgebeeld.

Bezienswaardigheden

De palingaak op de werf van Piersma is de laatste herinnering aan de tijd dat Heeg bekend stond om haar palingvangst. Deze boot werd vroeger gebruikt om paling te vangen. Houtbouwmuseum De Helling toont de geschiedenis van de palinghandel door de eeuwen heen. Het centrum van Heeg heeft diverse historische panden, waarvan het kapiteinshuis ‘Siet u selfs’ een fraai voorbeeld is. De gezellige dorpsstraat De Syl is karakteristiek voor Heeg. Winkeltjes en woonhuizen liggen aan het water, dat door het dorp stroomt. Ook de Nederlands Hervormde Kerk en het bijbehorende kerkhof staan op de monumentenlijst. Deze kerk is in 1840 gebouwd op dezelfde plek waar eerder een godshuis uit het jaar 1745 stond.

Wonen en leven

Heeg heeft goede winkelvoorzieningen. De passantenhaven Heegerwâl heeft onder watersporters een naam hoog te houden. Heeg heeft zich ontwikkeld tot een uniek watersportcentrum, met restaurants en uitgaansgelegenheden. Andere recreatieve voorzieningen zijn: een jeugdherberg, jachthavens, zeilscholen, vakantiewoningen, campings en botenverhuurbedrijven.

Heeg herbergt niet alleen recreatiebedrijven, maar bijvoorbeeld ook enkele staalconstructiebedrijven, een transportbedrijf, een schilders- en coatingbedrijf en verschillende dienstverleners.

Een dorpshuis, sportvelden, tennisbanen en een manege. Heeg biedt genoeg mogelijkheden voor ontspanning. Nieuw is het Heempark. In dit park kijkt jong en oud zijn ogen uit in het veldlaboratorium, de vogelkijkhut, het vogeleiland, de oeverzwaluwwand en de vleermuizenruïne.

Heeg heeft twee basisscholen, een protestants-christelijke en een katholieke school. Ook is er een peuterspeelzaal. Voor oudere inwoners is er wooncentrum Talma State, met een uitgebreid zorg- en woonaanbod. In het zomerseizoen worden in Heeg diverse jaarlijkse terugkerende evenementen gehouden. Dorpsfeesten, de reünie van ronde- en platbodemjachten en diverse zeilwedstrijden op het Heegermeer. Ook de stichting Heechspanning trekt met het jaarlijks cultureel straatfestival duizenden bezoekers.

 

 

Adverteerders

  • 't Heegemer eethuys De Boeier.png
  • COOP Gerritsma.PNG
  • De Jong Watersport.PNG
  • G-h-h.png
  • Hotel-Cafe-Restaurant de Watersport.png
  • Lands Welvaeren.png
  • Piso installatietechniek.png
  • Veenstra's Vishal.png
  • VVV Zuidwest Friesland.png
  • Ypma's bakkerij.png

Buienradar

Buienradar5

Copyright 2020 © Camping Oan é Poel